Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ

Προς τον  Μητροπολίτη 
της Ιεράς ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ
κ. Ιγνάτιο
Σεβασμιότατε,

Υπάρχουν σοβαροί και επαρκείς λόγοι που συνηγορούν στην προσθήκη της "ΑΓΧΙΑΛΟΥ" στην ονομασία της Μητρόπολης μας. Επιτρέψτε μου να παραθέσω, όσο γίνεται συνοπτικά, στοιχεία που θεωρώ ότι θεμελιώνουν την άποψή μου αυτή. Τα στοιχεία αυτά αντλώ από την "Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού, Εύξεινος Πόντος". Εκεί βλέπουμε ότι η Αγχίαλος Ανατολικής Ρωμυλίας (Βόρειας Θράκης) ανέδειξε διαχρονικά σπουδαίους εκκλησιαστικούς άνδρες! Πιο συγκεκριμένα ο χριστιανισμός διαδόθηκε στην Αγχίαλο στις αρχές του 2ου αιώνα". Στα μέσα του αιώνα αυτού υπήρχε οργανωμένη εκκλησία στην Αγχίαλο με επικεφαλής τον επίσκοπο Σωτά ο οποίος αγωνίστηκε κατά της αιρέσεως του Μοντανού.
-Στους καταλόγους των επισκόπων που συμμετείχαν στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο στη Νίκαια καθώς και στη Β΄που έγινε στην Κωνσταντινούπολη (325 και 381 αντίστοιχα) αναφέρονται και οι επίσκοποι Αγχιάλου.
-Αναφέρεται η συμμετοχή του μητροπολίτη Σωφρονίου Α’ στη βυζαντινή αποστολή στη Σύνοδο της Φερράρας-Φλωρεντίας (1438-1439), όπου υποστήριξε την ανθενωτική παράταξη του Μάρκου του Ευγενικού, αν και εξαναγκάστηκε να υπογράψει τον ενωτικό όρο.
-Μετά την άλωση της Πόλης, στην Αγχίαλο εγκαταστάθηκαν πολλές αριστοκρατικές βυζαντινές οικογένειες και ο μητροπολιτικός της θρόνος έγινε περιζήτητος.
-Από την Αγχίαλο καταγόταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Β΄ ο Τρανός (1572-1595), διακεκριμένος θεολόγος που αλληλογραφούσε
με Γερμανούς θεολόγους του πανεπιστημίου του Tubingen και υποστήριξε με ισχυρά επιχειρήματα τις θέσεις της ορθοδοξίας. Το 1593 συγκάλεσε μεγάλη Τοπική Σύνοδο στην Πόλη όπου συστάθηκε στους αρχιερείς η ίδρυση και συντήρηση σχολείων και η υποστήριξη της παιδείας.
-Ο μητροπολίτης Αγχιάλου Παρθένιος Α΄(1609-1623) έγινε Οικουμενικός Πατριάρχης το 1639 σε μια ταραγμένη για την Εκκλησία περίοδο. Το 17ο αιώνα η εκκλησιαστική επαρχία Αγχιάλου περιλάμβανε τις πόλεις Αγχίαλο και Πύργο και 54 κωμοπόλεις και χωριά.
-1628-1658 μητροπολίτης Αγχιάλου Μητροφάνης.
Ο μητροπολίτης Αγχιάλου Ευγένιος Καραβίας που δίδαξε στη Σχολή Αγχιάλου ως το 1807, απαγχονίστηκε τον Απρίλιο του 1821 μαζί με τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε΄και άλλους αρχιερείς της Πόλης.
Μητροπολίτες Αγχιάλου υπήρξαν ο Σωφρόνιος Β’,91831-1847), Σωφρόνιος Γ΄(1847-1865).
Βασίλειος Α’ με  πρωτοβουλία του ανεγέρθηκε μητροπολιτικό μέγαρο και θεμελιώθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός της Παναγίας στην Αγχίαλο. Ο ίδιος ίδρυσε το Φιλοπρόοδο Σύλλογο Αγχιάλου κλπ. Το 1884 μετατέθηκε στη μητρόπολη Σμύρνης.
-1885-1929  μητροπολίτης ο Γρηγόριος Δρακόπουλος από τη Μεσημβρία με διάδοχό του το Σωφρόνιο Δ΄.
-Ο μητροπολίτης Βασίλειος Β’ Γεωργιάδης (1889-1906), μετέπειτα Οικουμενικός Πατριάρχης (1925-1929) ασχολήθηκε με μεγάλο ζήλο με την υποστήριξη της ελληνορθόδοξης-πατριαρχικής πλευράς.
Τίτλος του μητροπολίτη ήταν Αγχιάλου τε και Πύργου, πάσης Μαύρης Θαλάσσης.
-Θα μπορούσε κάποιος να παραθέσει πιο λεπτομερή στοιχεία από το βίο και την προσφορά των επιφανών αυτών εκκλησιαστικών ανδρών οι οποίοι με την πολύπλευρη αγαθοεργή δράση τους στήριξαν την ορθοδοξία και τον ελληνισμό σε χαλεπούς καιρούς. Αλά και στο χώρο όπου σήμερα η ΝΕΑ ΑΓΧΙΑΛΟΣ, ήκμασε κατά τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους και μετά (Φθιώτιδες Θήβες), ο Χριστιανισμός. Αυτό μαρτυρείται και από την ύπαρξη ερειπίων πολλών χριστιανικών ναών. Για όλους αυτούς τους σοβαρούς λόγους και εν είδη οφειλομένου μνημόσυνου, αξίζει να προστεθεί στην ονομασία της Μητρόπολης Δημητριάδος και η λέξη ΑΓΧΙΑΛΟΣ και έτσι να διαμορφωθεί σε - ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ, ΑΓΧΙΑΛΟΥ και ΑΛΜΥΡΟΥ-. Παρακαλώ το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, και νομίζω ότι διερμηνεύω την επιθυμία όλων των πολιτών της Αγχιάλου, ως καθολικό αίτημα, τιμώντας όλους αυτούς τους σπουδαίους ιερωμένους που με το θεάρεστο έργο τους υπηρέτησαν την εκκλησία του Χριστού, να προχωρήσει στην τροποποίηση του τρόπου προσφώνησης της Μητρόπολής μας όπως παραπάνω.

   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου